Monday, June 18, 2012

Neitsijärv

Vanasti asus ta kusagil Mõnuvere ja Soosalu piirimail. Oma järveneitsiga, kes paar korda end külarahvale näha unustas. Sellest nimigi.

Aga külanaistel ei või ju lahtist veekogu nina ees hoida. Need hakkavad sealt kohe vett tassima. Enestele. Loomajoogiks. Saadavad lojused kaldaid tallama. Tulevad seljariideid puhtaks nühkima. Roojaseid titelappe läbi lobistama.

See viimane oli järveneitsi jaoks liig. Korjas oma veed kokku ja kolis Mägede küla taha nurka ära. Metsade-rabade vahele. Kuhu keegi naljalt niisamagi ei sattunud. Pesemisest rääkimata. Kallas rabe ka.

Elas järveneid uhkes üksinduses. Harjus kõike omaks pidama. Pahandas hirmsasti, kui keegi midagi võtma tuli. Loe, see lugu on raamatuski, kuidas üks mees endale veest puujupi kõnnikepiks tõmbas ja kuidas järveneitsi talle seljatakka käratas: "Anna mu püss tagasi!"

Küllap oleks mehe järve ajanud, kui too poleks märganud toigast käest visata ja plagama pista.

Palju aastaid oli järv seal metsaüksinduses. Aga aegamööda hakkasid kaldad pitsitama ja järve käest ruumi ära kiskuma. Igavene häda oli neitsil, et järvesilma säravana hoida. Väike oli see tulleski olnud. Ehk paar-kolmkümmend sammu vaid seda- ja todapidi.

Ja igavaks läks, kui ikka kuude kaupa üldse keegi külas ei käinud. Hakkad sündmustest puudust tundma, milliseid varem miskiks ei pidanud.

- - -

Sellest ei ole üldse palju aega möödas. Kolm-neli aastakest ehk. Valgehobusemäe puhkamisala hakati laiemaks tegema. Võeti mõned risusse kasvanud kuused-männid maha. Lükati plats lagedaks ja keskelt nõgusaks. Kes teab, mis plaanid inimestel olid.

Kuidagi jõudis uudis järveneitsi kõrvu. Vaatas neidis korra veel tüdinult ringi ja pakkis siis järve pambuks selga. Mismoodi täpselt läks, ega sellele tunnistajaid olnud, aga ühel hommikul oli kohal ja endale Sillaotsa hoonete taha uue sängi sisse seadnud.

Räägitakse, et pikk üksinduse aeg ja järskune inimeste ligi sattumine on järveneitsi kombed pisut kõlvatuks teinud. Ei, ega ta naisi puutu. Lapsed jätab ka rahule. Aga kui mõni täismehe-eas isane inimene, kel naistega veel lähem tutvus tegemata, ujuma sattuda, pidavat too veest välja tulles ühe unustamatu kogemuse võrra rikkam olema.

Ära seda nüüd kohe katsetama mine, kui Sina just selline mees juhtud olema! Oht on ju ka, et sa neitsile nii palju meeldima hakkad, et ta sind enda juurest enam ära ei lubagi.

Alguses võib ju tore olla. Aga arva ise: lihaliku naisterahvagagi on hulka häda ja viletsust. Mis veel sellisest võib oodata!