Wednesday, July 11, 2018

Verepiisa mõisa pere

Elas kord mõisnik. Kuri-kuri. Naine oli tal samasugune. Mõnikord isegi kurjem. Kust need lapsedki teistsugused said tulla?

Isegi maja oli neil sellist kurja punast karva. Värvida polnud vajagi. Ise läks. Paljast põrnitsemisest.

Ainult sambad olid majal valged. Hirmust, ma arvan. Ja rõdu sammaste peal oli nagu luu ja nahk. Tegelikult vist küll sepa tehtud ja peamiselt rauast.

Selle rõdu peal armastas kuri parunipere passimas käia, et kas keegi äkki kogemata nende kanti satub. Vabatahtlikult ei tuldud ammu enam.

Pargiväravatest mõisnikumajani kasvas tihe tammeallee. See ei kannatanud mõisnikupere kurja pilku välja, kasvas küüru ja kartlikuks. Niimoodi jälle oli kole sant näha, kas alleed mööda keegi liigub või ei.

Parun pani aga tähele, et kui ta varbad rõdurinnatise vahele surus ja end sammaste kõrvale rippu lasi, paistis alleealune päris toredasti kätte. Natuke tagurpidi, seda küll, aga oligi tore end pisut petta ja uskuda, et kõik need kabuhirmus põgenejad hoopis tuhatnelja tulijad on.

Proua ja põngerjad õppisid ka selle triki ära ja nii riputi vahel nädalate kaupa. Jalad said puhata ja juuksed ei vajunud näo ette.

Võiks arvata, et selline lustimine neid leebemaks tegi, aga võta näpust! Pruukis vaid mõnel olusid mittetundval teekäijal trepile sattuda, kui terve pere teda küünistama ja hammustama hakkas. Põhjust polnud vajagi. Selline kuri-kuri pere oli.

Õnneks suuremaid vigastusi tekitada ei suudetud, sest oled ehk isegi tähele pannud, et mitmepäevase pea alaspidi rippumise järel kätes jõud väheseks jääb ja  kuna esimene puretav külaline juhtus raudrüüd kandma, pääsesid järgmised enamasti vaid "maasikate" ja märjaks lätsutatud rõivastega.

Kui parunipere vanaks jäi ja teise ilma sattus, kust ruumipuudusel varsti jälle maa peale tagasi tuli tulla, ei olnudki suurt valikut, et kelleks ja kuhu.

Ma olen oma silmaga neid nahkhiiri näinud, kui aastakümnete eest paar talve tolles mõisamajas veetsin. Isa ehitas kõrvalhoone varemete külge garaaži ja seal aknaorvas nad rippusid: kurjad, valvsad ja verejanulised.

Eks valikuid oleks ju olnud veelgi. Rippujaid leidub maailmas ometi teisigi: käbid, kardinad, kiire kaalulangetaja kõht...
Aga enne peab see pere oma puremise kombest lahti saama.

No comments: