Thursday, August 3, 2023

Kuldne sarapuupähkel

Elas kord tige mõisnik, kes pahameelehoos tihtipeale ainult kurja sõna või piitsahoopidega ei piirdunud.

Kartis teda nii pere kui ka naabermõisnikud, mis siis veel orjarahvast rääkida.

Kord sattus marus parun ratsasõidul värava juurde, mida kolm külameest loomade pidamiseks üles seadsid. Tööhoos ei märgatud tulijat piisavalt ruttu ja sellest oli härrale vihastamiseks juba enam kui küll.

Meeste alandlik meel ja vabandused ei teinud ta tuju paremaks, parun kamandas mehed mõisa ja kandis ise hoolt selle eest, et üks neist nägemise, teine kuulmise ja kolmas kõnevõime kaotaks.

- - -

Ei olnud tol ajal tohtrit, kes julgenuks või osanuks meestele osaks langenud häda parandada. Küll aga elas kaugel metsanurgas tark, kelle juurde abi otsima mindi. 

Tark teadis, et soode ja rabade süles, pisikesel rabasaarel, kasvab sarapuu, kes kullakarva pähkleid kannab, mis soove täidavad ... aga ... kui sealt pähkel korjata, soovida ja ise ära süüa, siis sünnib kasu asemel sootuks vastupidi. 

Sellega meestel muret polnud. Leppisid omavahel kokku: pime soovib kurdile kuulmist, kurt tummale kõnevõimet ja tumm pimedale nägemist. 

"Kuidas tumm soovib?" küsid sa. 

Kas sina alati kõik oma mõtted ja soovid valju häälega välja ütled? Mõnikord on sõnatul soovimisel palju suurem mõjujõud.

Mehed läksid, otsisid selle sarapuu üles. Aga oh häda! Otsisid mehed, mis nad otsisid, leidsid nad kolme peale ainult ühe pähkli!

Targad ja õiglased mehed olid. Ei läinud pähkli pärast kaklema (ega väga võinudki, sõltus ju sinu käekäik teise mehe soovist). Hakkasid arutama, kelle mure kõige suurem on, et seda aitavad.

Arutamisekski oli neid kõiki kolme vaja, ikka et kurt keskustelust aru saaks, pime kõnetu väljendatut mõistaks ...

Pime seletas, et temal on suur pere kodus silmadeks ja kuhu tal, kehvakesel, kodunt välja ikka väga minna on. Pealegi on maailmas mõndagi sellist, et parem kui ei näe. Las tema jääb pealegi pähklita.

Kurt kinnitas, et temalgi kodus suur pere kõrvadeks ja maailmas mõndagi sellist, mida ... parem kui ei kuule. Las tema jääb konkurentsist kõrvale.

Tumm ... kuulas-vaatas sõpru ja ei suutnud ära imestada: on ikka kaaslased suuremeelsed ja omakasupüüdmatud. Kuidas temalgi teisiti sobiks?

Aga pähkel on juba nopitud, oleks ju kuritegu seda kasutamata jätta. Kingiks edasi kellelegi, kelle häda on palju hullem kui neil kolmel kokku? Ent kas sihukese parandamiseks üldse ühest soovist piisab?

Küsisid sarapuult luba. Tumm küsis. Tema leidis taimega kõige paremini ühise keele. Saidki loa. Igaüks võis pähkli sisse ühe soovi soovida.

Imeline võlupähkel tuli sellest. Kinkis sööjale helde meele, hoolivuse ja südameheaduse. Küllap sa juba mõistsid, kellele see sai.


No comments: