Saturday, December 11, 2010

Ristiretked

Oota, ma räägin sulle selle loo algusest peale ära.

Peedu ja Lehtmetsa küla vahel pole kunagi mingit tõsisemat vaenu ega hõõrumist olnud. Eks üheks põhjuseks võis arvata Lehtmetsa-Risti sauna, mis ümbruskonna rahva kohale meelitas. Kui mehed sinna vihaga tulidki, siis ära mindi alati suures sõpruses ja siiras üksmeeles.

Saun oli ehitatud suure maja (kuhu mitu peret elama mahtus) õuele. Majarahvas sai saunalistega hästi läbi, saunalised kiitsid majaelanikke ja kõik olid hirmus rahul.

Aga siis kingiti ühele suure maja perele kukk. Kirju ja pisike nagu rähnipoeg. Aga kus oli tigedust täis! Kargas koerale-kassile turja ja ei hirmunud inimesestki tagasi.

Meestel häda käes just pesemistoast hädal käies: nii kui sammu sauna taha teed (aga kuhu mujale sa, lihtne hing, ikka asjale lippad?) kohe kurilane kannustega kannikas.
Eks kuke peremees katsus lindu saunapäeval kinni hoida, aga või sa sihukest pead! Kuskilt ta jälle välja puges ja pesulisi peksis.

Eks see saunaskäimine oligi rohkem kangema soo lõbu. Naised, need lobistasid enda ja lapsepabulad köögipliidi kõrval pesukausis seebiveega üle ega raatsinud kuigi sageli saunateed ette võtta. Aga meestele oli Ristil pesuskäik midagi hoopis enamat. Natuke nagu kirik ja natuke nagu kõrts ja teinekord sai veel kino ka.

No aga nüüd... läksid mehed ühel nädalavahel saunast koju ja teisel nädalavahel saunast koju - küljed kriibitud ja tuharad triibulised. Ja kinnitasid kõik nagu ühest suust - kukk rappis! Kui siis veel kuke mõõtusid näitama hakati, vajus naispoole kulmuvahe umbusust üsna krupsu.

Meestel ei jäänud muud üle, kui võtsid järgmisel saunapäeval noorikud ühes. Tegid neile kõva leili ja saatsid siis lumehange hullama. Ja nagu ette arvata - nii kui paljasnäkid saunast välja said, nii oli kukk kõigil korraga kallal. Ei andnud kellelegi armu.
Naised panid kiljumisega sauna taha kraavi, et kikkarajakas maha raputada. Mehed aga, kes end pealaelt kopsiku ja eest-tagant pesukausiga katnud, osatasid kaldal:
"Kas nüüd usute? Kas nüüd usute?"

Juhuslikult logistas kimp Jäneda rahvast vankriga Vetla poole sõita ja jäi toimuvat imestama. Jäneda oli muidu ka ikka asjalike inimestega küla, aga eks igasse sigine oma ullike hulka, nii neilgi. Ja et see ainumas just tol päeval vankripärasse sattus! Eks tema lobast jutt lahti läks - raudmehed ja uskupööramised ja vees ristimised. Isegi laste ajalooõpikutesse need lood sisse pistetud. Loe ja muiga. Kui tõde ei teaks, vaata et jääkski uskuma.

3 comments:

tegelinski said...

Sauna taga käidi asjal, sauna ees litutati niisama. Mul oli tegu, et linna-sõbrants köögi aknast kaugemale meelitada :P

osaline said...

No näe. Tunnistaja ka olemas, et õigust räägin: Saun oli, saunalised olid ja kukk ka. ;)

tegelinski said...

Kukega oli nii (aga see oli vist üks teine kukk), et kui juba kõrges vanaduses ja ühe jalaga haua äärel, võtsid naabrimehed tal pea maha... kukk supiks.
Supp sai hea, aga kukk ise oli kõva nagu tallanahk hoolimata 3 päeva kestnud keetmisest :P Õues oli suur pada, lõke all, kes mööda läks, kohendas tuld :)