Monday, January 7, 2019

Ära vaata mind hommikul!

Eksis üks prints kord sügavasse metsa ja nii hullusti, et enam pääsemise lootustki ei leidnud. Korraga märkas: väike majake kükitab põlispuude all ja selle ees askeldab imekaunis neiu.

Mida prints tegi? Loomulikult armus ja korraga polnud tal ei hukkumishirmu ega kuhugi kiiret.

Aga oleks võinud olla. Sest kuigi noor kuningapoeg nähtust pimestatuna aru oli kaotanud, siis meie teame, et ükski piltilus piiga niisama heast peast kõrvesüdamesse elama ei satu. Nõid, kes muu.

Oligi.

Toimetas too seal juba aastasadu. Oli mitu elu elanud, osa neist unustanud, osa neist laanetaimedega tarkuserohtudeks keetnud. Hakkas ammuilma meelest minema, et kusagil peale tema tareümbruse veel midagi toimub.

Mis jutt see on? Et sajandid. Kui prints ometi selgesti noort tüdrukut nägi! Kui nõiamoor kedagi oodata ei osanud, kellele ta end ilusaks sättida teadis?

Rumaluke. Eks enesele ikka.

Mis edasi sai?

No mis sa ise arvad? Prints palus luba üle läve astuda ja sellest peale unustas ta kõik muu maailmas. Ainult tüdrukut nägi.

Mis sai perenaisel selle vastu olla? Polnud tal ammu külalist käinud, nii kena ja kehakat ammugi.
Jättis endale.

Aga nõid oli tark, teadis: igast puurist on alati kas või tibatilluke väljapääsutee. Seepärast sulges ta sõnadega kõik pilud ja praod, kust ohtu oskas oodata, ja jälgis oma ohvrit lakkamata.

Ent üks aeg jäi ometi, mil tema vägevusele vastu võis seista. Hetk enne päikesetõusu uinub kogu maailma kurjus ja selle vastu ei saa targimgi tuuslar. Kohe on ta uuesti ärkvel, aga kes tolle hetke ära tabab...

Libapiiga valvas, et prints iial temast enne ei ärkaks ning tema suletud silmadesse vaatama ei satuks, aga teadis juba ette: ühel hommikul juhtub see ometi.

Juhtuski.

Ei tea, mis noore mehe nii vara äratas, olid ju küll eksitusaurud õhus ja rasked loitsud kasukaks peal.

Avas silmad, nägi ja vaade osutus sedavõrd väljakannatamatuks, et mehe keha  valukarjega kokku tõmbus ning saleda sääsena vingudes aknatakkude vahele ja sealt välisilma viskus.

Mida nõid tegi?

Mis tal teha? Muutis end ilusaks tüdrukuks ja kõndis tare ligi toimetama.

Aga Sina, enne kui tülika piniseja peopessa puruks lööd, vaata, ega tal tillukest kullast krooni peas juhtu leiduma. Kui leidub, ära löö! Too tegelane on elus kannatanud juba isegi.

No comments: